19 Eki 2020

Artvin muhtarlar derneğinin 19/10/2020 tarihli gündemi

1-Saygı duruşu ve istiklal marşı

2-Çelenk konulması için dernek başkanımız sayın Hasan CiN’i davet ediyoruz

3-Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere dernek başkanımız sayın Hasan CİN’i davet ediyoruz.

ARTVİN MUHTARLAR DERNEĞİNİN 19 EKİM 2020  MUHTARLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASIDIR

Sayın katılımcılar değerli muhtarlarım kıymetli basın mensupları 6.sını  düzenlediğimiz muhtarlar gününe hoş geldiniz der saygılar sunarım.

Muhtarlar kutlama gününde muhtarlık ve muhtarlardan bahsetmek istiyorum muhtar köy ve mahalle tüzel kişiliğinin temsili için seçimle gelen kişidir kökeni arapçadır. Bir başka deyişle vatandaşla Devlet arasında bir köprüdür. Muhtarlık Osmanlı döneminin 2. Mahmut zamanında 1829 yılında istanbulun çatalca ve eyup ilçelerinde kurulmuştur. Anadoluda ise ilk muhtarlık Kastamonunun taşköprü ilçesinde kurularak seçimle göreve gelen ilk kurum muhtarlık kurumudur.

Türkiyede ilk kadın muhtar 1935 yılında Yalovanın Gecik köyü muhtarı olarak Gül ESİN’i Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK atamıştır.

Demokrasi muhtarlık seçimleriyle 1964 yılında vilayeti umumiye kanunuyla başlamıştır. Bu vesileyle demokrasiye en çok muhtarlar sahip çıkmıştır. Muhtarlar aday olurken herhangi  bir partiden aday olmayarak  her kesimden oy alarak  seçilmeleridir.

Görevi başında vefat eden muhtarlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ayrıca  Artvin merkez ilçeye bağlı Taşlıca köyü muhtarı Ahmet ÇAKALOĞLU ve Köseler köyü muhtarımız  Sayın Ziver DEMİRTAŞA’da      Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

KOVİD-19 – Süresince başarılı illerden biride biziz buda sayın valimizin biz muhtarlarla ve kurumlarla özverili çalışması sonucunda vaka sayıları yok denecek kadar az yaşanmasına sebep olmuştur. Bu vesileyle her zaman yanımızda olan sayın valimiz Yılmaz DORUK’a teşekkür ederiz.

TEKRAR  GÜNÜNÜZÜ  KUTLAR

SAYGILAR  SUNARIM